Bułeczki z makiem + FILM

Bułeczki z makiem

Bułeczki z makiem

Gdy braknie nam pieczywa, możemy przygotować pyszne bułeczki.

Składniki na 6 bułeczek :

500g mąki
150 ml mleka (aby dobrze odmierzyć płyny można przyjąć
150 ml =150 gramów )
130 ml wody
50 g świeżych drożdży
1 ½ łyżeczki soli
łyżeczka cukru
mak do posypania

Wykonanie:

Odlać niewielką ilość wody. Pozostałą wodę podgrzać razem z mlekiem (do ciepłych płynów ale nie gorących) dodać drożdże, cukier i 3-4 łyżki mąki. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić zaczyn aby dojrzał ok 10 minut (przy poruszaniu naczyniem odchodzi od ścianek). Do gotowego zaczynu dodać sól rozpuszczona w odlanej wodzie oraz pozostała mąkę. Ciasto wyrabiać, aż będzie elastycznie i gładkie.

Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na około godziny (można również aby przyspieszyć czas wyrastania wstawić do piekarnika nagrzanego do 50 stopni na ok 30 minut).

Po wyrośnięciu ciasto podzielić na 6 równych części, ponacinać nożem, posmarować wodą i posypać makiem (boże być też bez posypki). Tak przygotowane bułeczki odstawić na 15 minut do wyrośnięcia.

Piec w temperaturze 200  przez ok 30 minut, lub do czasu aż się zrobią rumiane.

Zostaw komentarz