Dzisiaj polecam babkę zwaną zebrą.
Babka jest przygotowana na oleju z dodatkiem wody mineralnej. Jest to klasyczne ciasto, które charakteryzuje się wyjątkowym, marmurkowym wzorem powstającym dzięki naprzemiennemu nakładaniu jasnej i ciemnej masy. Jest nie tylko niezwykle smaczna, ale także wizualnie atrakcyjna, co sprawia, że idealnie nadaje się na każdą okazję – od codziennych spotkań rodzinnych po wyjątkowe uroczystości. Spróbuj samodzielnie upiec taką babkę i zaskocz swoich gości jej niepowtarzalnym smakiem i wyglądem!
Składniki
- 5 jajek
- 1 i 1/3 szklanki cukru
- 3 szklanki mąki
- szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka wody mineralnej gazowanej
- 2 łyżeczki kakao
- tłuszcz do wysmarowania formy
Wykonanie
Jajka ubić z cukrem na puszysta masę. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz wodę i olej. Wszystko dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao.
Do wysmarowanej tłuszczem formy wylewać na przemian raz ciasto białe a raz z kakao.
Piec w temperaturze 180 stopni przez ok 40-45 minut lub do suchego patyczka.