Babka piaskowa
Propozycja na dziś to babka piaskowa.
Składniki:
250g masła
200g cukru
4 jajka
125g mąki pszennej
125g mąki ziemniaczanej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1 opakowanie cukru wanilinowego (ja użyłam cukier waniliowy, który sama przygotowałam)
skórka otarta z cytryny
1 łyżka kakao
Wykonanie:
Masło utrzeć w misce z cukrem, dodać jajka, sól, cukier wanilinowy i skórkę cytrynową.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i mąka ziemniaczaną i dodawać po trochu do masy jajecznej, cały czas ucierając.
Jeżeli chcemy mieć babkę kakaową do jednej części dodajemy kakao.
Keksówkę posmarować masłem i obsypać kaszą manną.
Babkę wstawić do nagrzanego piekarnika (180 stopni) i piec ok 30-40 minut do tak zwanego suchego patyczka.
Możemy babkę piaskowa zrobić bez dodatku kakao. Na pewno będzie też smakowała.
proste ciacha są najlepsze 🙂 mało pracy i zaspokoją ochotę na słodkie 🙂