Zupa z brukselką
Dzisiaj polecam zupę z brukselką.
Składniki na 4 porcje:
łyżka masła
łyżka oliwy
mała cebula
marchewka
1,25 l bulionu
3 średnie ziemniaki
300 g brukselki
150 ml śmietany 18%
posiekany koperek
odrobina ostrej papryki
Wykonanie:
W garnku na maśle i oliwie z oliwek zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Marchewkę obrać i pokroić w kostkę , dodać do zeszklonej cebulki i smażyć przez ok. 3 minuty.
Po podsmażeniu dodać bulion i gotować pod przykryciem przez pięć minut.
Następnie dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz umyta brukselkę, i gotować jeszcze przez 10 minut.
Na koniec dodać posiekany koperek oraz zaprawioną śmietanę (można do śmietany dodać łyżeczkę mąki, ale wtedy musimy zupę doprowadzić do wrzenia) . Najpierw wymieszać z 2 łyżkami wody, potem z kilkoma łyżkami zupy. W razie potrzeby doprawić solą, pieprzem i papryką.