Zupa krem z zielonych szparagów to klasyka sezonowej kuchni — lekka, aromatyczna i szybka w przygotowaniu.

Składniki
- groszek ptysiowy
- 2 pęczki zielonych szparagów
- 5 łyżek oliwy
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 3 średnie ziemniaki
- 1 ½ l bulionu
- kwaśna śmietana

Wykonanie
Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końcówki, łodyżki pokroić na mniejsze kawałki.
Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, pod koniec dodać czosnek przecisnąć przez praskę.
Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do cebuli, wszystko chwilę smażyć (ok5 minut).
Łodygi szparagów (oprócz główek), dodać do ziemniaków (można dodać jeszcze niewielką ilość oliwy), chwilę smażyć (ok 2 min). Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
Podsmażone warzywa zlać bulionem, chwilę pogotować (ok 5 minut), następnie dodać główki szparagów i jeszcze chwilę pogotować (ok 2 minuty)
Wszystko zmiksować w blenderze, doprawić do smaku.
Podawać z kleksem śmietany i groszkiem ptysiowym.