Zupa krem ze szparagów

Zupa krem z zielonych szparagów to klasyka sezonowej kuchni — lekka, aromatyczna i szybka w przygotowaniu.

Składniki

  • groszek ptysiowy
  • 2 pęczki zielonych szparagów
  • 5 łyżek oliwy
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 średnie ziemniaki
  • 1 ½ l bulionu
  • kwaśna śmietana

Wykonanie

Szparagi opłukać, odłamać twarde i grube końcówki, łodyżki pokroić na mniejsze kawałki.

Na oliwie zeszklić pokrojoną cebulę, pod koniec dodać czosnek przecisnąć przez praskę.

Ziemniaki pokroić w kostkę i dodać do cebuli, wszystko chwilę smażyć (ok5 minut).

Łodygi szparagów (oprócz główek), dodać do ziemniaków (można dodać jeszcze niewielką ilość oliwy), chwilę smażyć (ok 2 min). Doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

Podsmażone warzywa zlać bulionem, chwilę pogotować (ok 5 minut), następnie dodać główki szparagów i jeszcze chwilę pogotować (ok 2 minuty)

Wszystko zmiksować w blenderze, doprawić do smaku.

Podawać z kleksem śmietany i groszkiem ptysiowym.

Zostaw komentarz