Zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami
Moja propozycja na dziś – zupa krem z czerwonej soczewicy z pomidorami.
Składniki:
1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
¾ szklanki czerwonej soczewicy
3 pomidory
1 marchew
3 ziemniaki
1 cebula
3 ząbki czosnku
½ brokuła
2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy do smaku curry, kminku mielonego rzymskiego, kolendra sproszkowana, ostra papryka, imbir, sól, pieprz ziołowy, papryczka chili mały kawałeczek.
Wykonanie:
Ziemniaki i marchew obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka, czosnek zmiażdżyć. Soczewicę opłukać, osączyć. Bulion doprowadzić do wrzenia, wrzucić do niego ziemniaki i marchew. Gotować na małym ogniu do miękkości (około 20 minut). W tym czasie rozgrzać w wysokim garnku oliwę, zeszklić w nim cebulę i czosnek, wsypać wszystkie przyprawy i mieszając, smażyć ok 2 minut -aż zacznie wydobywać się z nich silny aromat. Dodać soczewice i mieszając, smażyć ok 2 minut. Dodać pokrojone pomidory, wymieszać, dusić pod przykryciem ok 20 minut (co jakiś czas mieszając ewentualnie podlać bulionem). Brokuł opłukać, podzielić na małe różyczki. Do garnka z soczewicą wlać bulion z warzywami, wymieszać, dodać różyczki brokuła i gotować jeszcze 3-4 minuty. Gotową zupę zmiksować i doprawić do smaku.