Brzmi pysznie! Zupa krem z czerwonej soczewicy to świetny pomysł – sycąca, zdrowa i szybka do przygotowania. A duże grzanki dodają chrupkości i świetnie kontrastują z gładką konsystencją zupy.

Składniki
- 200 g soczewicy
- 400 g pulpy pomidorowej
- 400 ml bulionu
- oliwa
- 500 g ziemniaków
- 1 cebula
- 1 średnia marchew
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- kwaśna śmietana
- sól
- pieprz
- szczypta chili
- szczypta cukru
Wykonanie
Do garnka wlać niewielką ilość oliwy. Na rozgrzaną oliwę dodać grubo posiekana cebulę, a następnie czosnek. Całość podsmażyć przez ok 5 minut.
Jak cebulka będzie już zarumieniona dodajemy ziemniaki pokrojone na mniejsze kawałki, pulpę pomidorową, marchewkę oraz soczewicę przepłukana zimną wodą. Całość zalewamy bulionem.
Gotujemy do miękkości przez ok 30 minut.
Jak warzywa będą miękkie doprawiamy do smaku przyprawami i blendujemy na gładki krem.
Na zupę przed podaniem dajemy kleks kwaśnej śmietany, oraz grzanki.