Zupa dyniowa z groszkiem ptysiowym
Składniki:
750 g dyni (po obraniu)
250 g ziemniaków ( 3 średnie)
300 g pomidorów (2 sztuki) lub ½ puszki pomidorów krojonych
3 szklanki bulionu (750 ml)
cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki przyprawy curry w proszku
łyżeczka kurkumy
2 łyżki oliwy
kwaśna śmietana
Wykonanie:
Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona i miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę.
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę oliwę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić razem z cebulą.
Następnie dodajemy dynię i ziemniaki, doprawić solą i smażyć co chwila mieszając przez ok 5 minut. Pod koniec dodać curry kurkumę.
Gdy już podsmażymy, dodać gorący bulion i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok 10 minut.
Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w ćwiartki i dodać do zupy. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez ok 10 minut lub do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zmiksować w blenderze.
Zupę podawać z groszkiem ptysiowym i kleksem śmietany.