Złociste chrusty

Złociste chrusty + FILM

Dzisiaj polecam kruche złociste chrusty, które są doskonałym wyborem na każdą okazję. Ich chrupiąca tekstura i złocista barwa przyciągają wzrok i kuszą smakoszy. Chrusty, znane również jako faworki, są tradycyjnym przysmakiem, który idealnie komponuje się z popołudniową kawą lub herbatą. Nie tylko zachwycają one swoim wyglądem, ale również niezwykłym smakiem, który łączy w sobie delikatność ciasta z subtelnym posmakiem wanilii i cukru pudru.

Składniki

  • 330 g mąki
  • 180 g kwaśnej śmietany (¾ szklanki o pojemności 250 ml)
  • 5 żółtek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki spirytus/ ocet (ja nie używam spirytusu, alkohol całkowicie wyparowuje podczas smażenia, a dodajemy aby chrusty nie nasiąkały zbytnio tłuszczem)
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Wykonanie

Mąkę wymieszać ze śmietaną, żółtkami, solą i spirytusem. Zagnieść ciasto na gładko. Uformować kule i uderzać  w nią wałkiem ze wszystkich stron i ponownie zagnieć. Czynność powtórzyć kilkakrotnie.

Gotowe ciasto podzielić na porcje i partiami cienko wałkować na lekko podsypanej stolnicy mąką. Pociąć na paski o wymiarach ok 2×10 cm. W środku każdego zrobić nacięcie i przełożyć jeden koniec faworka. Chrusty smażymy partiami na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Usmażone chrusty osączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu i posypać cukrem pudrem.

Zostaw komentarz