Dzisiaj polecam ziemniaki pieczone z sosem tzatziki. Jest to doskonałe danie dla tych, którzy lubią połączenie chrupiących ziemniaków z orzeźwiającym sosem. Ziemniaczki zapiekane to prosty, ale wyjątkowo smaczny sposób na przygotowanie popularnych bulw. Połączenie z sosem tzatziki, który zawiera jogurt, ogórek, czosnek oraz zioła, dodaje danie świeżości i lekkości. Idealnie nadaje się na letni obiad lub jako dodatek do grillowanych potraw.
Składniki
- ziemniaki średniej wielkości dokładnie umyte
- sól
- pieprz
- oregano
- tymianek
- olej
- czosnek
Składniki na sos
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 2 małe ogórki lub jeden duży
- 3-4 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie ziemniaków
Ziemniaki jednakowej wielkości, dokładnie myjemy i nacinamy. Układamy na blasze, dodajemy czosnek oraz oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni bez termoobiegu, przez 30 minut. Po upływie tego czasu doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Delikatnie skrapiamy olejem i ponownie pieczemy ok 30 minut w temp. 230 stopni.
Przygotowanie sosu
Ogórki obieramy ze skórki przecinamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Oprószamy solą i odstawiamy na pół godziny aby puściły sok.
Gdy ogórki już puszczą sok, odcedzamy dodajemy do jogurtu naturalnego doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2-3 zabki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz oliwę z oliwek i drobno posiekany koperek.
Przed podaniem ziemniaczki pieczone polewamy sosem.