Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami
Na dzisiaj moja propozycja to zapiekanka ziemniaczana z pulpetami . Ziemniaki po ugotowaniu są potłuczone i przyprawione, przez co zapiekanka ma całkiem inny smak.
Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami
Składniki:
1 kg ziemniaków
50 dkg mięsa mielonego
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
5 dkg płatków kukurydzianych
3 jajka
100 ml śmietany
Gałka muszkatołowa (odrobine -ja świeżo tarłam)
oregano, sól, pieprz
3 dag masła
Zapiekanka ziemniaczana z pulpetami[/caption]
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę lub utłuc tłuczkiem, odstawić do wystygnięcia. Jak już ziemniaki wystygną dodać zgnieciony czosnek, oregano, sól, pieprz, odrobine gałki muszkatołowej oraz 2 żółtka. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Z białek ubić pianę z dodatkiem odrobiny soli i delikatnie przełożyć do masy ziemniaczanej. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć do formy wysmarowanej masłem i posypanej pokruszonymi płatkami kukurydzianymi (jeżeli nie mamy płatków może być bułka tarta).
Mięso mielone przełożyć do miski doprawić solą pieprzem. Dodać jedno jajko, drobno posiekaną cebulę oraz 2 pełne łyżki pokruszonych płatków kukurydzianych (tutaj również możemy zastąpić bułką tartą). Z masy mięsnej uformować małe klopsiki i obtoczyć je w płatkach. Tak przygotowane pulpety poukładać na masie ziemniaczanej. Całość posypać wiórkami z masła.
Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 40-50 minut.
super zapiekanka 🙂 z pulpecikami robiłam do tej pory z makaronem 🙂