Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami

Dzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami. To danie jest nie tylko smaczne, ale również sycące i idealne na chłodniejsze dni. Do tego przepisu potrzebne będą ziemniaki, kiełbasa, pieczarki, cebula, śmietana oraz przyprawy takie jak sól, pieprz i papryka. Zapiekankę można również urozmaicić dodając do niej ser i ulubione zioła.

Składniki

  • 6-7 dużych ziemniaków
  • 2 cebule
  • 250 g pieczarek
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietanki
  • 5-6 kiełbas śląskich
  • 200 g sera żółtego tartego
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
  • olej do smażenia

Wykonanie

Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się gotować zmniejszyć płomień i gotować 5-8 minut (nie mają być całkiem dogotowane).

Cebulę obrać i pokroić ale nie za drobno, podsmażyć  na oleju, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy już cebula z pieczarkami się usmaży z zdjąć z patelni. A na pozostały oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć z obydwu stron.

Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki  dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej kiełbaski i posypujemy tartym serem. Następnie dajemy drugą warstwę pieczarek oraz kiełbaski i  posypujemy pozostałym serem.

Jajka wymieszać z przyprawami i śmietanką, polać po całej zapiekance.

Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.

Zostaw komentarz