Dzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą i pieczarkami. To danie jest nie tylko smaczne, ale również sycące i idealne na chłodniejsze dni. Do tego przepisu potrzebne będą ziemniaki, kiełbasa, pieczarki, cebula, śmietana oraz przyprawy takie jak sól, pieprz i papryka. Zapiekankę można również urozmaicić dodając do niej ser i ulubione zioła.
Składniki
- 6-7 dużych ziemniaków
- 2 cebule
- 250 g pieczarek
- 2 jajka
- 100 ml śmietanki
- 5-6 kiełbas śląskich
- 200 g sera żółtego tartego
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, słodka papryka
- olej do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki obrać i w plasterki opłukać zimną wodą i ugotować w lekko osolonej wodzie. Gdy ziemniaki zaczną się gotować zmniejszyć płomień i gotować 5-8 minut (nie mają być całkiem dogotowane).
Cebulę obrać i pokroić ale nie za drobno, podsmażyć na oleju, a następnie dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy już cebula z pieczarkami się usmaży z zdjąć z patelni. A na pozostały oleju podsmażyć kiełbasę pokrojoną w plasterki. Podsmażyć z obydwu stron.
Na spód naczynia dać podgotowane wcześniej ziemniaki, oprószyć sola i pieprzem i wymieszać. Na ziemniaki dać warstwę cebuli z pieczarkami oraz część podsmażonej kiełbaski i posypujemy tartym serem. Następnie dajemy drugą warstwę pieczarek oraz kiełbaski i posypujemy pozostałym serem.
Jajka wymieszać z przyprawami i śmietanką, polać po całej zapiekance.
Zapiekanka ziemniaczana z kiełbasą i pieczarkami piec w temperaturze 180 stopni przez 40-45 minut.