Dzisiaj polecam pyszną zapiekankę ziemniaczaną z kiełbasą. To danie jest idealne na sycący obiad czy kolację. Wykorzystanie ziemniaków i kiełbasy czyni je wyjątkowo komfortowym posiłkiem, będącym jednocześnie łatwym do przygotowania. Możesz dodać też trochę cebuli, papryki, a na wierzch posypać serem, co zapewni dodatkowy aromat i smak. Zapiekanka ta, zapiekana do złocistego koloru, z pewnością zadowoli każdego smakosza domowych potraw.
Składniki
- 1 kg ziemniaków przed obraniem
- 500 g kiełbasy ( u mnie śląska drobiowa)
- średnia cebula
- 160 g sera żółtego (80 g gouda i 80 g mozzarella) może też być tylko jeden rodzaj sera ale dla podkreślenia smaku użyłam dwóch
- 100 ml śmietanki (u mnie z kartonika 18 %)
- 2 jajka
- olej do podsmażenia cebulki i kiełbaski
- sól
- pieprz
- ostra papryka
- mielona gałka muszkatołowa
- pomidorki koktajlowe
- szczypiorek
- olej do wysmarowania naczynia
Wykonanie
Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie. Od momentu zagotowania wody gotujemy ok 7-8 minut. Ugotowane ziemniaki odstawiamy do ostudzenia.
Pokrojoną cebulkę podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Gdy cebulka będzie już zeszklona ściągamy z patelni i na tej samej patelni bez mycia podsmażamy kiełbaskę pokrojoną w talarki.
Jajka roztrzepujemy w śmietance i doprawiamy przyprawami: solą, pieprzem, ostrą papryką oraz gałką muszkatołową.
Ser można zetrzeć na tarce ale również można użyć w plasterkach, ja użyłam dwóch gatunków sera aby wzmocnić smak.
Spód naczynia żaroodpornego smarujemy olejem. Przestudzone ziemniaki kroimy w talarki i układamy w naczyniu. Wierzch ziemniaków doprawiamy solą i pieprzem. Na ziemniaki wykładamy pierwszą warstwę sera, na ser dajemy cebulę oraz podsmażoną kiełbasę. Na kiełbasę dajemy drugą warstwę sera i polewamy śmietanką wymieszaną z przyprawami i jajkiem.
Gotową zapiekankę zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 30-40 minut.
Przed podaniem posypujemy szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi.