Dzisiaj polecam zapiekankę makaronową z szynką, która jest idealnym rozwiązaniem na szybki, ale sycący posiłek. To danie to świetna opcja dla całej rodziny, ponieważ łączy w sobie dobrze znane i lubiane składniki – makaron i szynkę. Zapiekanka ta jest także doskonała, gdy masz ochotę na coś ciepłego i comfort food, a przygotowanie jej nie wymaga wielkiego wysiłku. Możesz ją również łatwo wzbogacić o różne dodatki takie jak pieczarki, cebula czy różne rodzaje sera, co tylko urozmaici jej smak. Idealnie sprawdzi się jako obiad po długim dniu pracy.
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 300 g szynki
- 200 g sera cheddar
- 100 g mozzarelli – 1 kulka
- jajko
- cebula
- 3-4 ząbki czosnku
- biała części pora
- papryka
- 200 ml śmietanki 18 %
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
- oregano
- słodka papryka
- liść lubczyku
Wykonanie
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Ja użyła makaronu penne, ale można użyć dowolnego makaronu.
Cebule obrać i drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Jak cebulka będzie już zeszklona dodać czosnek, przeciśnięty przez praskę. Na koniec dodać białą części pora, pokrojoną w pół talarki. Papryka pokroić w małe kawałeczki i na koniec dodać do podsmażonych warzyw. Doprawić do smaku przyprawami (sól, pieprz, oregano, liść lubczyku oraz słodka papryka).
Szynkę pokroić w kostkę, ser cheddar zetrzeć na tarce, a mozarelle pokroić na mniejsze kawałeczki.
Jajko mieszamy razem ze śmietanką doprawiamy sola i pieprzem, dokładnie mieszamy aby roztrzepać jajko.
Na spód naczynia, w którym będziemy zapiekać zapiekankę dajemy makaron, następnie podsmażone warzywa ser cheddar, mozarelle oraz szynkę (z podanych składników robimy dwie warstwy). Całość polewamy sosem jajeczno-śmietanowym. Jak już polejemy ponownie układamy wszystkie warstwy składników i polewamy sosem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 25 minut.
Przed podaniem posypać szczypiorkiem.