Dzisiaj polecam zapiekankę makaronową z mięsem mielonym i warzywami, która doskonale sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Makaron penne w połączeniu z soczystym mięsem mielonym, aromatycznymi przyprawami oraz mieszanką kolorowych warzyw, takich jak papryka, cukinia i marchew, tworzy prawdziwą ucztę dla podniebienia. Dodatkowo, całość posypana serem mozzarella, który w trakcie pieczenia apetycznie się roztapia, nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.
Składniki
- 300 g makaronu ugotowanego
- cebula
- 250 g pieczarek
- 300 g mięsa mielonego
- szklanka groszku (mrożony lub z puszki)
- cukinia
- papryka
- 150 g sera żółtego tartego
- szklanka wody lub bulionu
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- olej
- suszony czosnek, zioła prowansalskie, słodka papryka, sól, pieprz
Wykonanie
Cebulkę drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć razem z cebulką. Gdy będą już podsmażone ściągnąć z patelni. Dodać odrobię oleju i podsmażyć mięso mielone, gdy mięso będzie częściowo podsmażone dodajemy paprykę i groszek jeżeli mamy mrożony. Gdy papryka będzie już trochę miękka dodajemy (groszek jeżeli mamy z puszki), podsmażone pieczarki, oraz cukinię. Wszystko podlewany bulionem , na początek nie wielką ilość bulionu (cukinia puszcza soki), jeżeli będzie za mało dolewamy więcej bulionu. Na koniec wszystko doprawiamy przyprawami i dodajemy przecier pomidorowy.
Podsmażamy jeszcze przez chwilę. Ugotowany makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, wykładamy warzywa i posypujemy tartym serem.
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i warzywami zapiekamy ok 20 minut w temperaturze 180 stopni.