Dzisiaj polecam zapiekankę na ostro, kiedyś już proponowałam w wersji łagodnej, ta wersji na ostro jest zdecydowanie smaczniejsza.
Składniki na 4 porcje
2 torebki ryżu
2 udka z kurczaka
2 marchewki
1 pietruszka
1 puszka groszku
1 mała papryczka chili
3 łyżki startego sera żółtego
2 łyżki masła
Sól, pieprz, ostra papryka w proszku
Wykonanie:
Udka ugotować (można też dodać inne mięso dotowane w rosole).
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Mięso drobno pokroić. Marchewkę i pietruszkę pokroić w kostkę. Łyżkę masła rozpuścić na patelni i chwile podsmażyć na nim ryż z mięsem. Doprawić solą, pieprzem, papryką. Na koniec dodać drobno pokrojoną papryczkę chili, marchewkę, pietruszkę oraz odsączony groszek. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego. Potrawę polać kilkoma łyżkami rosołu. Wierzch zapiekanki posypać serem. Piec ok 15 minut w temperaturze 180 stopni. Zapiekanka gotowa.
Także wybrałabym wersję na ostro 🙂
zapiekanki ryżowe są świetne, a delikatny ryż fajnie jest podkreślić czymś ostrzejszym 🙂
Kolorowa, zdrowa i smakowita 🙂
Lubię takie smaki.
Artykuł rewelacyjny, tak samo jak te urzekające zdjęcia. Myślę, że będę częściej zaglądała na stronę.