Wytrawne faworki z ciasta francuskiego

Wytrawne faworki z ciasta francuskiego to chrupiąca i aromatyczna przekąska, idealna na imprezy lub jako dodatek do zup i sałatek. Przygotowane z gotowego ciasta francuskiego, są szybkie w wykonaniu i można je urozmaicić ulubionymi dodatkami – np. serem, ziołami, szynką czy czosnkiem. Delikatnie listkujące ciasto w połączeniu z wytrawnym nadzieniem tworzy pyszną, lekką przekąskę, która zaskoczy smakiem.

Składniki

  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzka
  • 6 plasterków sera żółtego
  • 1 jajko do posmarowania

Wykonanie

Jedno opakowanie ciasta rozkładamy, układamy na nim plasterki szynki, na szynkę układamy plasterki sera żółtego. Wszystko przykrywamy drugim kawałkiem ciasta.

Dokładnie dociskamy i tniemy na paki szerokości ok 2 cm i długości 10 cm. Na każdym pasku na środku robimy małe nacięcie i wywijamy jak faworki (chrusty).

Każdy kawałek smarujemy roztrzepanym jajkiem.

Gotowe faworki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 215 stopni przez ok 12-15 minut.

Zostaw komentarz