Sernik, przy wielu okazjach zawsze gości na naszych stołach. Teraz siedząc przy kawie, delektuję się jego smakiem. Jest naprawdę pyszny, i łatwy w przygotowaniu.
Przepis do pobrania –> [Nie znaleziono pliku]
Składniki na 12 porcji:
Ciasto:
20 dag mąki
5 dag cukru
1 jajko
10 dag margaryny
szczypta soli
Masa serowa:
1 kg twarogu
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego
3 jajka
1 szklanka śmietany
5 dag rodzynek
1 żółtko
2 łyżki mleka
1 łyżka margaryny
cukier puder do posypania
Wykonanie:
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, cukier, jajko i margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.
Białka oddzielić od żółtek. Twaróg, cukier i cukier waniliowy, 3 żółtka, budyń i śmietanę. Rodzynki sparzyć, osuszyć. Białka ubić, połączyć z masą serową. Dodać rodzynki i wymieszać. Kruche ciasto rozwałkować. Dużą tortownicę natłuścić, oprószyć mąką. Dno i boki wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem, przełożyć masę serową. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować wierzch ciasta. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Super uwielbiam serniki szczególnie do herbaty ipogawędki ze znajomymi. Ten wygląda rewelacyjnie.
moja mama byłaby zachwycona z takiego serniczka:)
Na cienkim spodzie – mój ulubiony:)
Do kawki. Mniam!
tak, tak! Na niedzielny deser znakomicie się nadaje, mniam! 🙂
Wygląda wspaniale, aż mi się jeść zachciało!