Tradycyjny sernik na kruchym cieście

Tradycyjny sernik na kruchym cieście

Sernik, przy wielu okazjach zawsze gości na naszych stołach. Teraz siedząc przy kawie, delektuję się jego smakiem. Jest naprawdę pyszny, i łatwy w przygotowaniu.

Sernik na kruchym spodzie
Sernik na kruchym spodzie

Przepis do pobrania –> [Nie znaleziono pliku]

 

Składniki na 12 porcji:

Ciasto:

20 dag mąki
5 dag cukru
1 jajko
10 dag margaryny
szczypta soli

Masa serowa:

1 kg twarogu
15 dag cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 łyżki budyniu waniliowego
3 jajka
1 szklanka śmietany
5 dag rodzynek
1 żółtko
2 łyżki mleka
1 łyżka margaryny
cukier puder do posypania

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól, cukier, jajko i margarynę. Szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na 30 minut do lodówki.

Białka oddzielić od żółtek. Twaróg, cukier i cukier waniliowy, 3 żółtka, budyń i śmietanę. Rodzynki sparzyć, osuszyć. Białka ubić, połączyć z masą serową. Dodać rodzynki i wymieszać. Kruche ciasto rozwałkować. Dużą tortownicę natłuścić, oprószyć mąką. Dno i boki wyłożyć ciastem, nakłuć widelcem, przełożyć masę serową. Żółtko rozmącić z mlekiem, posmarować wierzch ciasta. Piec ok 1 godziny w temperaturze 180-200 stopni. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.

6 thoughts on “Tradycyjny sernik na kruchym cieście

Zostaw komentarz