Dzisiaj polecam tartę z truskawkami. To wyjątkowy deser, który zachwyca swoim słodkim smakiem i aromatem dojrzałych truskawek. Delikatne ciasto kruche doskonale komponuje się z soczystością owoców, tworząc harmonijną całość, którą można podziwiać nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Idealnie pasuje na każdą okazję, czy to spotkanie z przyjaciółmi, rodzinny obiad czy po prostu chwila relaksu przy kawie. Tarta jest również stosunkowo łatwa w przygotowaniu, co czyni ją doskonałą opcją na szybki i efektowny deser.
Składniki na ciasto
- 1 i ¾ szklanki mąki krupczatki
- ½ szklanki cukru pudru
- szczypta soli
- 150 g masła
- żółtko
- tłuszcz i mąka do formy
Wykonanie
Mąkę, cukier puder i szczyptę soli przesiewamy i siekamy za masłem, dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy wysmarowana i oprószoną mąką formę . Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 17 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 8 minut.
Składniki na krem
- 250 ml mleka
- 12 g masła
- 1 jajko
- 50 g cukru
- cukier wanilinowy
- 30 g mąki pszennej
- 17 g mąki ziemniaczanej
Zagotować ok 4/5 mleka z połową cukru i cukrem wanilinowym. Jajko połączyć z resztą cukru i mleka utrzeć rózgą, a następnie połączyć z mąka pszenną i mąką ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać.
Wrzące mleko wlać do masy mączno-jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę przelać do rondla i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok 3 minut. Masę zdjąć z ognia lekko ochłodzić i dodać masło i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się masła.
Jeszcze ciepły krem możemy wyłożyć na ciepłe ciasto.
Wykończenie
- 2 opakowania galaretki
- 700 ml wody
Zagotować połowę wody w której następnie rozpuścimy dwie galaretki. Po dokładnym rozpuszczeniu się galaretek, dolewamy pozostałą cześć wody. I odstawiamy do stężenia.
Truskawki umyć oczyścić z szypułek i pokroić na cienkie plasterki. Na wystudzonym kremie układać truskawki, a następnie zaląc wcześniej przygotowaną galaretką.
Gotową tarte z truskawkami odstawić w chłodne miejsce do stężenia galaretki.
Pyszna tarta, jeszcze nie jadłam w tym roku truskawek.