Tarta z malinami

Tarta z malinami

Dzisiaj polecam tarte z kremem i malinami, idealną na letnie popołudnia. Krem jest delikatny i puszysty, a maliny dodają soczystości i lekkiej kwasowości. Podstawą jest kruche ciasto, które doskonale komponuje się z gładkim kremem i świeżymi owocami. Tarta smakuje wyśmienicie zarówno na ciepło, jak i po schłodzeniu w lodówce.

Składniki na ciasto:

250 g mąki krupczatki
125g zimnego masła
2 łyżki cukru
szczypta soli
1-2 łyżki zimnej wody
żółtko

Składniki na krem :

250 ml śmietany kremówki 30 %
łyżka cukru pudru
cukier waniliowy
250 g serka mascarpone

Przygotowanie


Suche składniki dajemy na blat, następnie dodajemy schłodzone masło i siekamy nożem. To tak posiekanego masła dodajemy jajko oraz wodę. Wyrabiamy aż składniki się połączą. Gdy ciasto będzie już dobrze wyrobione wykładamy nim formę do tarty (formę można posmarować masłem i oprószyć mąką ciasto po upieczeniu lepiej odchodzi od formy). Ciasto ponakłuwać widelcem i dać do schłodzenia na ok godziny.

Po schłodzeniu dajemy papier do pieczenia na wierzch i obciążamy. Z obciążeniem zapiekamy 10-15 minut. Po upływie tego czasu ściągamy obciążenie i zapiekamy do zarumienienia ok 10-15 minut. Pieczemy w temperaturze 200 stopni.

Wykonanie kremu


Śmietankę ubić na sztywno z cukrem i cukrem wanilinowym. Gdy śmietanka będzie już ubita małymi porcjami dodawać serek mascarpone.

Przygotowanym kremem posmarować wystudzoną tarte i poukładać dowolne owoce.

Zostaw komentarz