Sos winegret w  kilku wariantach + FILM

Sos winegret w  kilku wariantach + FILM

Dzisiaj polecam sos winegret w kilku wariantach .

Jest to klasyczny sos prosty w przygotowaniu. Można go zrobić w kilku różnych wersjach w zależności do jakiej sałatki będziemy go wykorzystywali.

Składniki na klasyczny sos winegret
  • 9 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • sól i świeżo mielony pieprz
Składniki na  musztardowy winegret
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżki świeżo wyciskanego soku z cytryny
  • szczypta jasnego miodu (na czubku łyżeczki)
  • płaska łyżeczka ostrej musztardy
  • sól i pieprz świeżo mielony
Składniki na miodowy sos winegret
  • 8 łyżek oliwy z oliwek
  • 4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • płaska łyżka jasnego miodu
  • sól i świeżo mielony pieprz
Przygotowanie

Przygotowanie nie jest bardzo skomplikowane wystarczy wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać . gotowym sosem polać sałatkę.

W przygotowaniu sosu niezależnie czy przygotowujemy dużą porcje czy mała zawsze zachowujemy proporcje 3:1. Trzy łyżki oliwy na jedną łyżkę soku z cytryny lub limonki.

Do każdej wersji sosu winegret można dodać ulubione zioła świeże lub suszone np. koperek, szczypiorek, natka pietruszki. Ostrości może dodać również drobno siekana papryczka chili lub papryka suszona.

Klasyczny sos winegret używamy do najprostszych sałatek i surówek. Takie sałatki składają się z różnych gatunków sałat ( rzymska, lodowa, rukola, masłowa) oraz cebuli, pomidorów, papryki oraz ogórka.

Sos winegret miodowy używamy często więcejskładników i często te sałatki zawierają owoce: winogrona, truskawki, mango oraz owoce granatu. Bardzo często możemy znaleźć w składzie tych sałatek podsmażaną pierś kurczaka.

 Sos winegret musztardowy dodatek musztardy wyostrza smak i można go dodawać do sałatek z dodatkiem rzodkiewki, oraz większej ilości cebuli oraz gotowanego jajka na twardo.


Oliwę należy używać dobrej jakości. Nie każdy jednak lubi smak oliwy można użyć innego oleju roślinnego.




Olej krokoszowy  jest wytwarzany z nasion krokoszu barwierskiego (gatunek ostu). Zawiera wiele wysokowartościowych nienasyconych kwasów tłuszczowych i jest neutralny w smaku.

Olej arachidowy jest bardzo jasny, przyjemnie łagodny w smaku.

Olej z orzechów laskowych ma wykwintny orzechowy posmak.

Olej kukurydziany ma żółtą barwę i łagodny i subtelny smak. Jest niezwykle cenny dla naszego zdrowia, gdyż zawiera wielokrotnie nienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej z kiełków pszenicy  otrzymuje się z kiełków pszenicy, ma jasną barwę i lekko zbożowy posmak.

Olej w orzechów włoskich podobnie jak olej z orzechów laskowych ma przyjemny orzechowy smak i aromat.

Olej z pestek winogron wytłacza się z nasion winorośli: jest jasny, zielonkawy w smaku lekko orzechowy i bardzo bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe.

Olej słonecznikowy ma barwę bladożółtą, neutralny smak i zawiera dużo wysoko nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Olej sezamowy jest bardzo popularny w kuchni chińskiej. Jest wytłaczany z prażonych ziaren sezamu i ma znacznie silniejszy smak od pozostałych olejów. Z tego względu należy go oszczędnie dozować.

Oliwa z oliwek jest najstarszym olejem jadalnym, który zna ludzkość. Pochodzi z owoców drzewa oliwnego. Rozróżniamy tak zwaną oliwę dziewiczą „extra vergine” oraz „zwykła oliwę z oliwek”. Oliwa dziewicza jest wytłaczana na zimno z owoców najwyższej jakości, nie jest poddawana żadnym zabiegom chemicznym. Jest barwy zielonkawej po bladożółtą i bez wyraźnego zapachu. Zwykła oliwa pochodzi z owoców drugiej jakości i jest tłoczona na gorąco.

Zostaw komentarz