Sos koperkowy

Sos koperkowy

Sos koperkowy, ten smak pamiętam z dzieciństwa, na szkolnej stołówce dość często gościł. Teraz córka wszole też ma na obiad, już od dawna mi mówi aby zrobić na obiad, ale jakoś nigdy się nie zebrałam. Dzisiaj przeprosiłam się ze starą książka kucharską, i o wyszedł nawet bardzo smaczny.

Sos koperkowy
Sos koperkowy

Składniki:

2 łyżki posiekanego koperku
¼ l rosołu (może być z kostki)
1 mała drobno posiekana cebula
¾ śmietanki kremówki
1 łyżka masła
1 łyżeczka soku z cytryny
sól, biały pieprz do smaku

 

Sos koperkowy
Sos koperkowy

 

Wykonanie:

Do rosołu wrzucić cebulę. Sos do połowy odparować. Dodać połowę śmietanki. Zagotować. Zdjąć z ognia.

Zimne masło podzielić na małe kawałeczki i wmieszać do sosu ubijaczka do piany. Dodać drobno posiekany koperek. Resztę śmietanki ubić na pianę i delikatnie wymieszać z sosem. Sos doprawić cytryną, sola i białym pieprzem.

Sos koperkowy
Sos koperkowy

 

4 thoughts on “Sos koperkowy

  1. Jaja na twardo w sosie koperkowym też pamietam ze stołówki szkolnej, kiedyś pytałam dzieci, czy słyszały o takim daniu… ale u nich teraz króluje spaghetti a jajkach w sosie koperkowym nawet nie słyszałay:)

Zostaw komentarz