Sorbet melonowo – malinowy

Sorbet melonowo – malinowy
, sorbet, Sorbet melonowo – malinowy

Sorbet melonowo – malinowy propozycja na upalne dni.

Sorbet melonowo – malinowy
Sorbet melonowo – malinowy

Składniki na sorbet malinowy:

500g malin

4 łyżki cukru żelującego

1 płatek żelatyny

sok z ½ cytryny

Składniki na sorbet z miąższu mango:

600g miąższu melona

4 łyżki cukru żelującego

1płatek żelatyny

sok ½ cytryny

 

Wykonanie sorbetu malinowego :

Maliny miksujemy. Zmiksowane maliny przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Do przetartej masy dodajemy cukier żelujący oraz sok z połowy cytryny. Następnie przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Na koniec dodajemy płatek namoczonej żelatyny.

Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzona masę przekładamy do foremek jeżeli takie posiadamy, jeżeli nie to do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.

Wykonanie sorbetu z melona:

Melona obrać ze skórki i wydrążyć pestki. Pokroić na małe kawałki i zmiksować. Rozdrobniony miąższ melona zagotowujemy w 100 ml wody z dodatkiem cukru żelującego i sokiem z cytryny, pod koniec dodajemy żelatynę.

Odstawiamy do wystudzenia.

Jeżeli posiadamy foremki do lodów to możemy nalać najpierw jeden sorbet schłodzić go, a następnie drugi. Jeżeli jednak nie posiadamy foremek, możemy schłodzić w pojemnikach i podawać w pucharkach.

2 thoughts on “Sorbet melonowo – malinowy

Zostaw komentarz