, sorbet, Sorbet melonowo – malinowy
Sorbet melonowo – malinowy propozycja na upalne dni.
Składniki na sorbet malinowy:
500g malin
4 łyżki cukru żelującego
1 płatek żelatyny
sok z ½ cytryny
Składniki na sorbet z miąższu mango:
600g miąższu melona
4 łyżki cukru żelującego
1płatek żelatyny
sok ½ cytryny
Wykonanie sorbetu malinowego :
Maliny miksujemy. Zmiksowane maliny przecieramy przez gęste sito, aby pozbyć się pestek. Do przetartej masy dodajemy cukier żelujący oraz sok z połowy cytryny. Następnie przekładamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia ciągle mieszając. Na koniec dodajemy płatek namoczonej żelatyny.
Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzona masę przekładamy do foremek jeżeli takie posiadamy, jeżeli nie to do pojemnika i wkładamy do zamrażarki.
Wykonanie sorbetu z melona:
Melona obrać ze skórki i wydrążyć pestki. Pokroić na małe kawałki i zmiksować. Rozdrobniony miąższ melona zagotowujemy w 100 ml wody z dodatkiem cukru żelującego i sokiem z cytryny, pod koniec dodajemy żelatynę.
Odstawiamy do wystudzenia.
Jeżeli posiadamy foremki do lodów to możemy nalać najpierw jeden sorbet schłodzić go, a następnie drugi. Jeżeli jednak nie posiadamy foremek, możemy schłodzić w pojemnikach i podawać w pucharkach.
świetna propozycja na ten upał
Pyszne i orzeźwiające 🙂