Śląski Raj – kluski śląskie z sosem grzybowym
Śląski Raj – kluski śląskie z sosem grzybowym moja propozycja na dziś.
Przygotowanie klusek
Ugotowanych ziemniaków ok 1 kg . Ugotowane przestudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę, powierzchnie wyrównać podzielić na cztery części. Jedna część wyjąć w to miejsce dodać mąki ziemniaczanej i dodać jedno jajko. Wszystko dokładnie wymieszać, formować małe kuleczki.
Sos: składniki na 6 porcji
½ kg pieczarek
2 filety z kurczaka
2 łyżki oleju
2 sosy grzybowe
przyprawa do kurczaka
łyżka masła
sól, pieprz
Wykonanie:
Kurczaka pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na oleju, doprawiając przyprawa do kurczaka.
Pieczarki, umyć obrać pokroić w talarki i podsmażyć na maśle doprawiając solą i pieprzem.
Dwa sosy grzybowe przygotować w garnku według przepisu na opakowaniu, dodać podsmażonego kurczaka oraz pieczarki.
Wszystko dokładnie wymieszać i dodać ugotowane wcześniej kluski.
Uwielbiam śląskie, jednak są troche ciezko strawne (dodatek sosu ect), i żołądek sie męczy, wiec czesto ich nie robię:(
uwielbiam!:) choć rzadko jadam, ale jak już to podaje właśnie z sosem mięsno-grzybowym:)
U mnie w domu ta potrawa jest częstym gościem na naszym stole:) potwierdzam jest przepyszna, a twój raj wygląda nieziemsko:)