Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Sernik wiedeński z brzoskwiniami

Dzisiaj polecam pyszny sernik wiedeński z brzoskwiniami. Ten klasyczny, kremowy sernik jest doskonałym wyborem na każdą okazję. Delikatnie waniliowy, z soczystymi kawałkami brzoskwiń, które dodają mu nie tylko smaku, ale i świeżości. Doskonale smakuje zarówno podany na ciepło, jak i na zimno, a jego maślany, kruche ciasto stanowi idealną bazę dla puszystej, serowej masy. Podany z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty z pewnością zadowoli każde podniebienie. To deser, który zawsze robi wrażenie na gościach i jest wspaniałym zakończeniem każdego posiłku.

Sernik po wiedeńsku jest to sernik bez klasycznego spodu. Im więcej sera a mniej ciasta tym bardziej smaczniejszy sernik. Ser może być z wiaderka lub twarogowy trzykrotnie mielony. Nowym sposobem  nie dodaję do masy serowej ubitych na  sztywno białek, ale całe jajka ucieram razem z masą serową. Zapobiega to mocnemu wyrastaniu sernika, a potem jego opadaniu.

Składniki:

  • 1 kg twarogu
  • 5 jajek
  • 100 g masła
  • 1 budyń śmietankowy
  • 200 g cukru
  • pasta waniliowa lub ekstrakt wanilinowy
  • brzoskwinie

Składniki na polewę:

  • 50 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady

Masło utrzeć  z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Gdy wszystkie jajka będą już połączone z masłem i cukrem dodajemy małymi partiami ser dalej ucierając. Na koniec dodać budyń śmietankowy i pastę waniliową.

Część ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, która ma wysmarowane brzegi a na spodzie położony papier. Na pierwszą warstwę ciasta wykładamy brzoskwinie, a następnie drugą część ciasta.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 90 minut.

Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narazić go na gwałtowną zmianę temperatur.

Schłodzony sernik polać polewą.

Przygotowanie polewy

Masło wraz z gorzką czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i polać wystudzony sernik.

Zostaw komentarz