Dzisiaj polecam pyszny sernik wiedeński z brzoskwiniami. Ten klasyczny, kremowy sernik jest doskonałym wyborem na każdą okazję. Delikatnie waniliowy, z soczystymi kawałkami brzoskwiń, które dodają mu nie tylko smaku, ale i świeżości. Doskonale smakuje zarówno podany na ciepło, jak i na zimno, a jego maślany, kruche ciasto stanowi idealną bazę dla puszystej, serowej masy. Podany z filiżanką aromatycznej kawy lub herbaty z pewnością zadowoli każde podniebienie. To deser, który zawsze robi wrażenie na gościach i jest wspaniałym zakończeniem każdego posiłku.
Sernik po wiedeńsku jest to sernik bez klasycznego spodu. Im więcej sera a mniej ciasta tym bardziej smaczniejszy sernik. Ser może być z wiaderka lub twarogowy trzykrotnie mielony. Nowym sposobem nie dodaję do masy serowej ubitych na sztywno białek, ale całe jajka ucieram razem z masą serową. Zapobiega to mocnemu wyrastaniu sernika, a potem jego opadaniu.
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 5 jajek
- 100 g masła
- 1 budyń śmietankowy
- 200 g cukru
- pasta waniliowa lub ekstrakt wanilinowy
- brzoskwinie
Składniki na polewę:
- 50 g masła
- 100 g gorzkiej czekolady
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie dodawać po jednym jajku. Gdy wszystkie jajka będą już połączone z masłem i cukrem dodajemy małymi partiami ser dalej ucierając. Na koniec dodać budyń śmietankowy i pastę waniliową.
Część ciasta wyłożyć do tortownicy o średnicy 22 cm, która ma wysmarowane brzegi a na spodzie położony papier. Na pierwszą warstwę ciasta wykładamy brzoskwinie, a następnie drugą część ciasta.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni. Włożyć do niego sernik i od razu zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec 90 minut.
Studzić przy lekko uchylonym piekarniku, by nie narazić go na gwałtowną zmianę temperatur.
Schłodzony sernik polać polewą.
Przygotowanie polewy
Masło wraz z gorzką czekoladą rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić i polać wystudzony sernik.