Dzisiaj polecam sernik na zimno z truskawkami. Jest to idealna propozycja na deser, szczególnie w ciepłe, letnie dni. Sernik na zimno z truskawkami jest nie tylko pyszny, ale i łatwy w przygotowaniu – nie potrzebujemy piekarnika, co jest dodatkowym plusem. Delikatna, kremowa masa serowa doskonale komponuje się z soczystymi, dojrzałymi truskawkami, tworząc harmonijną całość, która z pewnością zachwyci każdego łasucha. Dodatkowo, można go udekorować świeżymi owocami lub bitą śmietaną, co jeszcze bardziej podkreśli jego walory smakowe.
Składniki
- 500 g truskawek
- 2 galaretki truskawkowe (rozpuszczone w 800 ml wody)
- 400 g twarogu (dwukrotnie mielonego)
- 200 g herbatników
- 100 g masła
- 80 g cukru
Przygotowanie
Galaretki rozpuścić w 800 ml wody odstawić do wystudzenia.
Truskawki obrać i pokroić na mniejsze kawałeczki. Dodać cukier i gotować ok 7-8 minut. Odstawić do wystudzenia.
Wystudzone truskawki zblendować.
Ser twarogowy dwukrotnie zmielić. Do zmielonego sera dodać koktajl truskawkowy oraz przestudzoną galaretkę. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić do stężenia.
Herbatniki pokruszyć i dodać stopione przestudzone masło. Dokładnie wymieszać i wyłożyć tortownicę (o średnicy 23 cm).
Gdy masa będzie już tężeć wlać do tortownicy wyłożonej herbatnikami.
Gotowe ciasto odstawić na kilka godzin do stężenia.