Dzisiaj polecam sernik na zimno z owocami i galaretką. Jest to idealny deser na ciepłe dni, ponieważ jest lekki, orzeźwiający i nie wymaga pieczenia. Bazą sernika jest delikatna masa serowa, do której dodaje się ulubione owoce – mogą to być truskawki, maliny, borówki czy kiwi. Całość zalewa się galaretką, która nadaje deserowi wyjątkowego wyglądu i smaku. Sernik na zimno z owocami i galaretką jest nie tylko pyszny, ale również efektowny, dlatego doskonale sprawdzi się na różnego rodzaju przyjęciach i spotkaniach rodzinnych.
Składniki
- kilogram sera z wiaderka
- 100g cukru
- Cukier wanilinowy
- 500 ml śmietanki 30 %
- 30 g żelatyny
- biszkopty
- dowolne owoce
- 3 galaretki
- 1itr wody do galaretki
Wykonanie
Śmietankę doprowadzić do wrzenia , ściągnąć z ognia wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawić do przestudzenia.
Ser zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym. Do masy serowej małymi porcjami wlewać przestudzoną śmietankę. Nie może być zbyt gorąca aby się ser nie zważył ale też zbyt zimna.
Boki tortownicy wykładamy folią. Na spód układamy biszkopty i delikatnie wlewamy masę serową.
Odkładamy do schłodzenia na ok. trzy godziny.
Galaretki przygotowujemy w ok jednym litrze wody.
Po dokładnym stężeniu masy serowej układamy dowolne owoce i zalewamy tężejącą galaretką. Odstawiamy do schłodzenia.