Sernik na kakaowym spodzie
Sernik na kakaowym spodzie – przepis wraz z filmem.
Składniki na ciasto:
30 dkg mąki
1 łyżka cukru pudru
10 dkg margaryny
2 żółtka
10 dkg śmietany
2 łyżki kakao
Mąkę i margarynę posiekać, dodać śmietanę, cukier, żółtka oraz kakao i zagnieść ciasto. Podzielić na połowę i schłodzić w lodówce około godziny. Jedną porcję zetrzeć na tarce na spód blachy następnie wyłożyć masę serową, a następnie zetrzeć druga porcję ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do ok 200 stopni przez godzinę.
Masa serowa
1kg sera do serników w wiaderku
opakowanie cukru waniliowego
100g rodzynek
5 jajek
100 g cukru
200 ml śmietany kremowej
budyń śmietankowy
Wykonanie masy serowej:
Rodzynki sparzyć. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Ser, żółtka, budyń, śmietanę, cukier dokładnie wymieszać łyżka drewnianą. Po dokładnym wymieszaniu dodać piane i ponownie wymieszać. Gdy piana z białek będzie dokładnie wymieszana z serem dodać rodzynki.
Taki sernik tylko bez rodzynek, śmietany kremowej i dodaku śmietany do ciasta moja mama robi od kiedy pamiętam… 🙂
uwielbiam to ciacho! Matko, aleś mi smaka narobiła mmm:)
ciekawe jak opalona jesteś! Zazdroszcze ci bardzo, bo choć też kocham swój domek, to słońce też <3
Też taki piekę, bo jest smaczny i jakos tak szybko znika 🙂
Uwielbiam serniki czy to na zimno, czy na kruchym cieście, czy to same, a Twój kakaowy także chętnie bym zjadła.
pyszna klasyka:) na taki sernik zawsze się skuszę:) fajnie że odpoczynek się udał, ja nie wiem czy w tym roku gdzieś wyjadę, jak już to na weekend. Teraz zaczęłam staż, od pazdziernika weekendy zajęte przez szkołę.
szkoda tylko że nie napisałaś co dalej z tym ciastem…piec? nie piec spodu? w jakiej temperaturze?! eh. się wzięłam za ciasto a tu zonk! nie ma napisane co dalej robic! niekompletny przepis podałaś.
Przepraszam, ale mam nadzieje że ciasto się udało:(