Dzisiaj polecam pyszny sennik krakowski na kruchym cieście. Jest obowiązkowa pozycja na wszystkie święta w moim domu. Sernik można przygotować z rodzynkami lub ze skórka pomarańczową.
Sernik krakowski to tradycyjny polski sernik, składający się z gęstej, twarogowej masy serowej z bakaliami (rodzynki i skórka pomarańczowa) oraz ciasta kruchego na spodzie i wierzchu (w postaci kratki).
Cały sernik piecze się przez niecałą godzinę w 180 stopniach C i nie ma konieczności wcześniejszego podpiekania spodu. Długo zachowuje świeżość, także można bez przeszkód zrobić go już kilka dni przed świętami (przechowujemy w miarę chłodnym miejscu, nie musi być lodówka).
Do tradycyjnego sernika krakowskiego należy użyć trzykrotnie zmielonego tłustego twarogu.
Składniki na ciasto
- jajko
- 125 g masła
- 200 g mąki
- 100 g cukru pudru
Składniki na masę serową
- 1kg sera twarogowego półtłustego
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 100g rodzynek
- 5 jajek
- 100 g cukru
- 200 ml śmietany kremowej
- budyń śmietankowy
- jajko do posmarowania
Wykonanie
Z podanych składników przygotować ciasto. Odciąć ¼ ciasta i owinąć w folię, odstawić do schłodzenia na ok godzinę.
Rodzynki sparzyć wrzątkiem. Po sparzeniu odcedzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Żółtka utrzeć z cukrem. Twaróg trzykrotnie zmielić dodać utarte żółtka, pianę z białek oraz budyń, rodzynki śmietankę i cukier wanilinowy.
Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a boki wysmarować tłuszczem i wyłożyć masę serową. Z pozostałej części (mniejsza)zrobić paski i ułożyć w kratkę na cieście. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut. Po upieczeniu studzimy w uchylonym piekarniku.