Dzisiaj polecam sałatkę z tortellini, która jest nie tylko smaczna, ale również bardzo sycąca i łatwa w przygotowaniu. Ta wyjątkowa sałatka łączy w sobie bogactwo smaków i tekstur, dzięki połączeniu miękkich, nadziewanych tortellini, świeżych warzyw, takich jak pomidory, ogórki, a także dodatku aromatycznych ziół i chrupiących dodatków jak orzechy czy pestki słonecznika. Idealnie nadaje się zarówno na szybki lunch, jak i na imprezę z przyjaciółmi.
Składniki potrzebne do przygotowania sałatki
- 250 g tortellini (z dowolnym nadzieniem ja użyłam serowe)
- 5 plastrów sera żółtego
- 4 grubsze plastry szynki konserwowej
- pół papryki dowolnego koloru
- ok 100 g pomidorków koktajlowych
- zielony ogórek
- 3 średnie ogórki kiszone
- mała puszka kukurydzy
- sól, pieprz
Składniki potrzebne do przygotowania sosu
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie
Pierożki ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić.
Następnie przygotowujemy sos aby wszystkie składniki połączyły się i wymieszały smaki. Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy jogurt naturalny oraz majonez. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Pomidorki płuczemy i kroimy na pół. Paprykę dowolnego koloru, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Ogórek zielony obieramy ze skórki, jeżeli ma duże gniazda nasienne to wydrążamy i również kroimy w kostkę. Ogórki kiszone dodajemy do sałatki, aby wzmocnić jej smaki. Ogórki oczywiście również kroimy w kostkę, wcześniej obierając ze skórki. Kukurydze odsączamy z zalewy.
Szynkę oraz ser żółty kroimy w kostkę. Szynkę konserwową możemy zastąpić dowolną szynką, ale jednak najlepiej nadaje się konserwowa.
Wszystkie składniki mieszamy razem doprawiamy solą i pieprzem oraz polewamy sosem i dokładnie mieszamy.