Dzisiaj polecam sałatkę z pęczakiem i awokado. To wyjątkowo zdrowe i sycące danie, które doskonale sprawdzi się jako pożywny lunch czy lekka kolacja. Pęczak, będący bogatym źródłem białka i błonnika, doskonale komponuje się z kremową teksturą awokado, dodając potrawie nie tylko wartości odżywczych, ale i wyjątkowego smaku. Dodaj do sałatki trochę świeżej rukoli, pomidorków cherry i odrobinę sosu balsamicznego, aby nadać jej wyrazistości. To proste, ale niezwykle elegancko smakujące połączenie zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.
Składniki na 2 porcje
- 100 g pęczaku (woreczek )
- oliwa
- sok z ½ cytryny
- 1 cebulka ze szczypiorkiem
- 200g wędzonej piersi z kurczaka
- 3 plasterki sera żółtego
- ½ papryki
- łodyga selera naciowego
- awokado
- 4 suszone pomidory w oliwie
- sól, pieprz, zioła prowansalskie
Wykonanie
Pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z oliwą(ja użyłam oliwy z dozowniku w spray).
Kurczaka wędzonego pokroić na mniejsze kawałki, dodać do miski z pęczakiem. Następnie pokroić cebulkę razem ze szczypiorkiem, seler naciowy drobno pokrojony oraz pomidory. Z pomidorów dodajemy odrobinę oliwy. Paprykę pokroić w niewielkie słupki.
Awokado dodajemy dopiero na koniec skropione sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i zabieramy sałatkę z awokado do pracy na drugie śniadanie.