Dzisiaj polecam sałatkę warstwową z kurczakiem wędzonym, składającą się z soczystych kawałków wędzonego kurczaka, kolorowych warstw świeżych warzyw, takich jak papryka, ogórek, pomidory oraz jajek . Całość dopełnia delikatny sos jogurtowy z dodatkiem czosnku i ziół, który nadaje potrawie wyjątkowego smaku i aromatu.
Składniki
- 100 g ugotowanego ryżu
- wędzony filet z kurczaka
- 6 ogórków konserwowych
- papryka
- 3 jajka
- po małej puszcze kukurydzy i groszku
- szczypiorek
- 3 łyżki oleju
Składniki na sos
- 2 łyżki majonezu
- 3 łyżeczki musztardy
- łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pierz
Wykonanie
Ryż ugotować w osolonej wodzie, wystudzić.
Filet z kurczaka pokroić na małe kawałeczki. Paprykę opłukać, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w drobna kostkę. Ogórki pokroić w drobną kostkę. Jajka ugotować na twardo, i pokroić w drobną kostkę (można też pokroić i jest nawet prościej siatką do krojenia). Groszek i kukurydze odsączyć z zalewy.
Majonez wymieszać z musztardą, jogurtem naturalnym sola i pieprzem.
Sałatka najlepiej prezentuje się w naczyniu szklanym.
Na spód naczynia wsypujemy część ryżu , równo rozprowadzając po dnie, uważając aby nie pobrudzić za bardzo ścianek miski. Na ryż kładziemy połowę fileta, później warstwami kładziemy warzywa i jajka ale tylko połowę. Jak ułożymy wszystkie warzywa dajemy warstwę majonezu, możemy posypać też odrobina soli i pieprzu. Następnie robimy druga warstwę ryż, kurczak warzywa, majonez, górę sałatki warstwowej posypujemy pokrojonym szczypiorkiem i koperkiem.