Dzisiaj polecam rurki z ciasta francuskiego z tuńczykiem. Pyszna przekąska, która można podać na przyjęcia, na pewno zachwyci nie jednego uczestnika.
Składniki
- opakowanie ciasta francuskiego
- mała puszka tuńczyka w oleju
- 3 jajka ugotowane na twardo
- łyżka majonezu
- szczypiorek
- 3 ogórki konserwowe
- sól
- pieprz
- roztrzepane jajko do posmarowania rurek
Wykonanie
Ciasto francuskie tniemy na paski 1,5-2 cm (z krótszego boku). Każdy pasek nawijamy na rurkę, rurek nie musimy natłuszczać bo ciasto ma dużą zawartość tłuszczu.
Przed pieczeniem każdą rurkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni i pieczemy ok 10-12 minut.
Jak rurki się upieką, odstawiamy do wystudzenia.
Przestudzone rurki nadziewamy przygotowanym wcześniej tuńczykiem.
Przygotowanie nadzienia
Tuńczyka przełożyć na naczynia razem z olejem i rozgnieść widelcem. Ogórki konserwowe drobno pokroić, jajka również drobno pokroić.
Wszystko razem wymieszać, dodać szczypiorek oraz majonez, doprawić solą i pieprzem do smaku.