Rurki z ciasta francuskiego z tuńczykiem

Dzisiaj polecam rurki z ciasta francuskiego z tuńczykiem. Pyszna przekąska, która można podać na przyjęcia, na pewno zachwyci nie jednego uczestnika.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • mała puszka tuńczyka w oleju
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • łyżka majonezu
  • szczypiorek
  • 3 ogórki konserwowe
  • sól
  • pieprz
  • roztrzepane jajko do posmarowania rurek

Wykonanie

Ciasto francuskie tniemy na paski 1,5-2 cm (z krótszego boku). Każdy pasek nawijamy na rurkę, rurek nie musimy natłuszczać bo ciasto ma dużą zawartość tłuszczu.

Przed pieczeniem każdą rurkę smarujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 210 stopni i pieczemy ok 10-12 minut.

Jak rurki się upieką, odstawiamy do wystudzenia.

Przestudzone rurki nadziewamy przygotowanym wcześniej tuńczykiem.

Przygotowanie nadzienia

Tuńczyka przełożyć na naczynia razem z olejem i rozgnieść widelcem. Ogórki konserwowe drobno pokroić, jajka również drobno pokroić.

Wszystko razem wymieszać, dodać szczypiorek oraz majonez, doprawić solą i pieprzem do smaku.

Zostaw komentarz