Dzisiaj polecam szybką w przygotowaniu przekąskę – roladki z chleba tostowego z parówkami. Jest to doskonała opcja dla osób, które mają niewiele czasu, ale chcą przygotować coś smacznego dla swoich gości lub rodziny.
Szybka przekąska dla małych i dużych łasuchów, na bardzo duże lub trochę mniejsze przyjęcia:) Roladki z chleba tostowego z parówkami mogą być podane jako przekąska podczas różnego rodzaju spotkań towarzyskich, imprez okolicznościowych czy po prostu jako szybki posiłek w domowym zaciszu. Można je łatwo modyfikować, dodając różne sosy czy warzywa, co pozwoli dostosować smak do indywidualnych preferencji każdego gościa.
Składniki
Nie podaję ilości( bo każdy może przygotować dowolną ilośc) tylko składniki potrzebne.
- szynka szwarcwaldzka
- ser żółty
- parówki
- chleb tostowy – u mnie pełnoziarnisty
- jajko (jeżeli przygotowujemy większą ilość to dwa jajka)
- sól
- pieprz
- jeżeli smażymy na patelni to olej
Wykonanie
Z chleba tostowego odcinamy skórki, a następnie wałkujemy. Dzięki temu kromki chleba stają się cieńsze i bardziej elastyczne przy zwijaniu. Na każda kromkę chleba kładziemy plasterek sera żółtego. Parówki przecinamy na szerokość chleba tostowego i zawijamy szynkę szwarcwaldzką.
Jajko roztrzepujemy doprawiamy sola i pieprzem. Każdą roladkę obtaczamy w jajku.
Ja gotowe roladki opiekałam we frytkownicy beztłuszczowej ok 15 minut w 190 stopniach. Ale jeżeli nie mamy to możemy podsmażyć na niewielkiej ilości na patelni.
Gotowe roladki podajemy na ciepło, ale również można podać na zimno.