Rolada z kremem czekoladowym + FILM

Rolada z kremem

Dzisiaj polecam roladę roladę z kremem czekoladowym

Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • cukier waniliowy
  • 80g mąki tortowej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić z cukrem i cukrem wanilinowym, ubić na puszystą pianę. Gdy piana będzie już puszysta dodawać po jednym żółtku. Następnie dodajemy małymi porcjami mąkę wymieszaną z łyżeczką proszku do pieczenia. Mąkę przesiać przed dodaniem i dodawać małymi porcjami.

Gdy biszkopt będzie już gotowy, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wykładamy biszkopt dokładnie rozprowadzić.

Biszkopt pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 8-12 minut. Uważając aby nie spiec, wówczas biszkopt będzie pękał przy zwijaniu.

Dokładny sposób zwijania przedstawiony na filmie.

Jeszcze ciepły biszkopt wyłożyć na ściereczkę lniana i zwinąć. Jak ciasto przestygnie posmarować krem i ponownie zwinąć.

Składniki na krem

  • 250 g masła
  • 2 jajka
  • 110g cukru
  • 10 g cukru wanilinowego
  • 50 g czekolady gorzkiej

Jaja ubić z cukrem w kąpieli wodnej, (miskę stawiamy na garnku z gotującą się wodą), tak aby masa zwiększyła swoja objętość 2-3 krotnie.

Masło utrzeć na pulchną masę, ucierając tłuszcz dodawać partiami przestudzona masę jajeczna i ubijać , aż powstanie pulchny kem.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do kremu. Uważając aby czekolada nie była bardzo gorąca.

Zostaw komentarz