Dzisiaj polecam roladę biszkoptową z jabłkami. To ciasto to klasyk, który zachwyci każdego, kto ceni sobie połączenie puszystego biszkoptu z soczystymi jabłkami. Rolada ta jest nie tylko przepyszna, ale także wystarczająco elegancka, aby podać ją na specjalne okazje. Idealnie sprawdzi się jako deser po obiedzie czy słodka przekąska do kawy. Zapewniam, że każdy kęs tego ciasta to czysta przyjemność.
Składniki na biszkopt
- 5 jajek
- 90 g cukru
- 10 g cukru wanilinowy
- 85 g mąki tortowej
- 40 g mąki ziemniaczanej
- 2 g proszku do pieczenia
- 3 g cynamonu
Połączyć
mąkę pszenną, ziemniaczana i proszek do pieczenia, wszystko razem przesiać.
Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić
z cukrem i cukrem wanilinowym.
Pianę białkowo- cukrową połączyć z żółtkami i mąkami wymieszanymi z proszkiem, mąkę dodawać partiami i delikatnie wymieszać łopatką.
Około 1/5 ciasta przełożyć do oddzielnej miski i wymieszać z cynamonem, przełożyć do rękawa cukierniczego i zrobić równomierne wzory, na papierze wyłożonym na dużej blaszy. Wzorki zapiekać 4-5 minut w temperaturze 150-160 stopni. Na podpieczone wzorki wyłożyć pozostałe ciasto jasne i równomiernie rozprowadzić. Piec w temperaturze 150-160 stopni aż do bardzo delikatnego zarumienienia (ok 10 minut). Upieczony biszkopt wystudzić.
Nadzienie
- kilogram jabłek
- 50 -100 g cukru (w zależności od kwasowości jabłek)
- budyń wanilinowy
- sok jabłkowy 100 ml (jeżeli jabłka nie puszczą dużo soku, można dodać jeszcze trochę soku)
Przeprowadzić obróbkę wstępną, brudnych jabłek, następnie pokroić w kostkę o boku ok 1 cm. Jabłka przesmażyć z cukrem, a budyń rozpuścić w soku jabłkowym, połączyć jabłka z zawiesiną i gotować ok 2 minuty mieszając.
Lekko przestudzone jabłka wyłożyć na biszkopt. Przy pomocy papieru zwijać roladę tak , aby wzór z ciemnego ciasta wył wyraźnie widoczny. Gotową roladę biszkoptową schłodzić przed podaniem.