Dzisiejsza moja propozycja to rogaliki maślane z makiem. Rogaliki są bardzo mięciutkie i smaczne, polecam je wszystkim. Dokładny sposób przygotowania ciasta jest pokazany na filmie. Dla tych, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem, filmik dokładnie i krok po kroku pokazuje, jak uzyskać idealne rogaliki. Warto zwrócić uwagę na kilka trików, które sprawią, że ciasto będzie jeszcze bardziej puszyste. Rogaliki maślane z makiem to wypiek idealny na śniadanie lub podwieczorek i z pewnością zachwycą wszystkich domowników.
Składniki na 8 rogali
- 500 g mąki
- 25 g drożdży świeżych (7 g suszonych)
- 65 g roztopionego ostudzonego masła
- 190 ml ciepłego mleka
- jajko
- 3 płaskie łyżki cukru
- ½ łyżeczki soli
- roztrzepane jajko do posmarowania wyrośniętych rogalików
- mak do posypania
Wykonanie
Mleko podgrzać do temperatury ok 30 stopni (jak włożymy ma być ciepłe a nie parzyć). Do ciepłego mleka dodać cukier i drożdże, wszystko dobrze rozpuścić. Gdy wszystko się rozpuści dodać 3-4 łyżki mąki i dokładnie wymieszać (ma być konsystencja gęstej śmietany). Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia na ok 20 minut.
Gdy rozczyn będzie już gotowy możemy zacząć wyrabiać ciasto. Można wyrabiać ręcznie lub robotem.
Do rozczynu dodajemy sól, jajko oraz przestudzone stopione masło. Wyrabiamy aż ciasto będzie sprężyste, gładkie i matowe (ja wyrabiam ok 5-7 minut w robocie lub ok 12-15 ręcznie). Wyrobione ciasto przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
Gdy ciasto już będzie wyrośnięte dajemy na stolnicę i wałkujemy na okrąg o grubości ok 5-7 mm. Kroimy na osiem równych trójkątów i zwijamy rogale od części szerszej. Gotowe pozwijane rogaliki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach, bo jeszcze sporo urosną.