Racuchy drożdżowe może się dłużej robi niż z kefiru, ale są smaczniejsze i podczas smażenia mniej siąkną tłuszczu.
Składniki na ok 30 szt.
2 szklanki mleka
4 szklanki mąki
2 jajka
80g drożdży
6 łyżek cukru
1 cukier waniliowy
szczypta soli
olej do smażenia
Wykonanie:
Zrobić rozczyn z połowy letniego mleka, cukru, drożdży i 8 łyżek mąki. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. Po upływie tego czasu dodać resztę mąki oraz roztrzepane jajka, dokładnie wymieszać łyżką drewnianą i ponownie odstawić do wyrośnięcia na wyrośnięcia na ok 40 minut.
Smażyć na rozgrzanym oleju z obydwu stron.
zawsze wydawało mi się, że chłoną tłuszcz bardziej.. ale może to tylko złudzenie?
Uwielbiam te drożdżowe 😀 U mnie zawsze z białym twarogiem, mm:)
Najlepsze! 🙂 Uwielbiam takie racuchy!
Przypominają mi dzieciństwo 🙂
Uwielbiam racuchy drożdżowe! Najlepsze śniadanie jakie mogłabym sobie wymarzyć. 🙂