Puszyste pierniczki

Dzisiaj polecam puszyste pierniczki, które są idealne na zimowe wieczory oraz świąteczne spotkania z rodziną i przyjaciółmi. Ich miękka tekstura oraz aromatyczny zapach sprawią, że każdy z przyjemnością sięgnie po ten smakołyk. Można je ozdobić lukrem, orzechami lub suszonymi owocami, co doda im jeszcze więcej uroku i smaku. Warto również spróbować różnych przepisów, aby znaleźć swoją ulubioną wersję tych pysznych ciasteczek.

Składniki

  • 200 g miodu
  • 100 g cukru
  • 125 g masła
  • 2 żółtka
  • 50 ml piwa
  • 500 g maki
  • 2 łyżki kakao
  • 1 przyprawa do piernika
  • 2,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie

Miód rozpuścić z dodatkiem cukru oraz masła, całość zagotować. Po zagotowaniu odstawić do wystudzenia.

Suche składniki razem wymieszać (mąkę, kakao, przyprawę do piernika  oraz substancje spulchniające.

Do przestudzonego miodu dodać żółtka i piwo dokładnie wymieszać. Na samy końcu dodajemy składniki suche.

Na początku wyrabiamy w misce a następnie przekładamy na stolnicę i wyrabiamy.

Gotowe ciasto odstawiamy na około pół godziny aby odpoczęło.

Po upływie tego czasu wałkujemy ciasto na grubość ok 5 mm.

Pieczemy w piekarniku nagrzany do 180 stopni przez 10-12 minut.

Zostaw komentarz