Przekąska  z kurczaka na patyku

Przekąska z kurczaka na patyku

Dzisiaj polecam małe przekąski z kurczaka na patyku. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, na przykład marynując kurczaka w ulubionych przyprawach i grillując go na gorącym ogniu lub piekąc w piekarniku. Takie przekąski są idealne na przyjęcia czy spotkania z przyjaciółmi, ponieważ są łatwe do podania i jedzenia. Można je podawać z różnymi sosami, np. czosnkowym, barbecue, czy słodko-kwaśnym, co doda im jeszcze więcej smaku.

Składniki

  • 2 filety
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • jajko
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • 2-3 szklanki płatków kukurydzianych
  • sól
  • pieprz
  • wykałaczki
  • Kurczaka dobrze jest piec na kratce, aby panierka nie przykleiła się papieru.

Wykonanie

Płatki kukurydziane wsypać do worka i wałkiem pokruszyć pałki.

Z sosu sojowego, przyprawy do kurczaka oraz czosnku granulowanego przygotować marynatę. Filety z kurczaka, pokroić na długie paski i obtoczyć w wcześniej przygotowanej marynacie.

Jogurt naturalny wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem.

Pokrojone i zamarynowane  paski kurczaka obtoczyć w  jogurcie naturalnym, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych.

Gotowe przekąski z kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.

Dobrze jest na blaszkę na, której będziemy piekli kurczaka położyć kratkę i piec na kratce. Często panierka po położeniu na papierze panierka się odkleja.

Zostaw komentarz