Dzisiaj polecam małe przekąski z kurczaka na patyku. Można je przygotować na wiele różnych sposobów, na przykład marynując kurczaka w ulubionych przyprawach i grillując go na gorącym ogniu lub piekąc w piekarniku. Takie przekąski są idealne na przyjęcia czy spotkania z przyjaciółmi, ponieważ są łatwe do podania i jedzenia. Można je podawać z różnymi sosami, np. czosnkowym, barbecue, czy słodko-kwaśnym, co doda im jeszcze więcej smaku.
Składniki
- 2 filety
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- jajko
- szklanka jogurtu naturalnego
- 2-3 szklanki płatków kukurydzianych
- sól
- pieprz
- wykałaczki
- Kurczaka dobrze jest piec na kratce, aby panierka nie przykleiła się papieru.
Wykonanie
Płatki kukurydziane wsypać do worka i wałkiem pokruszyć pałki.
Z sosu sojowego, przyprawy do kurczaka oraz czosnku granulowanego przygotować marynatę. Filety z kurczaka, pokroić na długie paski i obtoczyć w wcześniej przygotowanej marynacie.
Jogurt naturalny wymieszać z jajkiem, solą i pieprzem.
Pokrojone i zamarynowane paski kurczaka obtoczyć w jogurcie naturalnym, a następnie w pokruszonych płatkach kukurydzianych.
Gotowe przekąski z kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20-25 minut.
Dobrze jest na blaszkę na, której będziemy piekli kurczaka położyć kratkę i piec na kratce. Często panierka po położeniu na papierze panierka się odkleja.