Dostałam od sąsiadki cukinie i postanowiłam zrobić placki. Synkowi nie bardzo się spodobały bo były innego koloru niż zawsze. Wytłumaczyłam mu że to jest inna odmiana ziemniaków, ale zjadł bardzo dużo, bo bardzo mu smakowały.
Składniki:
2 średniej wielkości cukinie
3 małe jajka
8 łyżek mąki
1 cebula
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku
olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię umyć i obrać ze skórki oraz wydrążyć nasiona, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach razem z cebulą. Białka oddzielić od żółtek i ubić na pianę. Żółtka i ubite białka dodać do startej cukinii i dodać mąkę oraz przyprawy i dokładnie wymieszać (najlepiej rękami wgnieść mąkę). Smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażone placki osączyć na ręczniku papierowym.
robię podobne, są pyszne i podaję przeważnie z sosem czosnkowym:)
Ps. gotowanie za głosowanie już trwa:)
Pozycja obowiązkowa w sezonie na cukinię 🙂 Zawsze je jemy z dodatkami. Ja najbardziej lubię z wędzoną rybą – mąż z dżemem chili.
Uwielbiam cukinię w kazdym wydaniu ale placki z cukinni są najpyszniejsze:) pięknie się prezentują:)
Pyszne placki – a jeśli chodzi o kolor, to dla mnie dużo ładniejszy niż zwykłych placków ziemniaczanych… zwykłe ziemniaczane placki często bywaja "ziemiste" 🙂
Chrupiące, rumiane takie placuszki uwielbiam z cukinii:-)