Dzisiaj polecam piernik przekładany powidłami śliwkowymi, który może długo poleżeć, ale niestety szybko znika. Ten wyjątkowy wypiek jest idealny na różne okazje, gdyż długo zachowuje swoją świeżość i wyjątkowy smak. Piernik może nie zachęca wyglądem, bo pękł mi podczas pieczenia, ale zapewniam, że jego walory smakowe to wynagradzają. Ma miękką, wilgotną strukturę i intensywny smak korzennych przypraw, które idealnie komponują się z kwaskowatymi powidłami śliwkowymi. Zachęcam zatem do wypróbowania tego przepisu i podzielenia się swoją opinią, czy wam smakował, bo jestem przekonana, że ten piernik z pewnością zagości na waszych stołach na dłużej.
Składniki
- 340 g maki
- 100g masła
- 250 ml mleka2 jajka
- 70 g cukru
- 3 łyżki płynnego miodu (jedna czubata twardego miodu)
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 łyżki powideł śliwkowych
- łyżka kakao
- przyprawa do piernika
- powidła do smarowania
Składniki na polewę:
- 100g czekolady mlecznej
- 50 g masła
- 50 ml mleka
Wykonanie
W rondelku podgrzewamy masło, miód, 3 łyżki powideł śliwkowych, kakao oraz przyprawę do piernika. Mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia masła i powstania jednolitej masy. Przestudzić.
W drugim rondlu podgrzewając rozpuścić cukier w mleku i również odstawić do ostygnięcia.
Suche składniki razem połączyć.
W wysokiej misce mikserem ubić jajka dodać suche składniki oraz przestudzone płyny. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.
Gotowe ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem. Pieczemy ok 45 minut (do suchego patyczka) . w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzić w piekarniku przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Po wystudzeniu przeciąć poprzecznie raz lub dwa razy według uznania posmarować powidłami śliwkowymi i polać polew czekoladową.
Przygotowanie polewy Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem i masłem