Pierniczki
Nastał czas łuskania orzechów, mielenia maku, siekania migdałów, przesiewania mąki – na co dzień trudno się za to zabrać – ale przed świętami…
To rytuał, który pozwala nam wrócić wspomnieniami do dziecięcych lat. Roztaczający się wokół zapach pieczonego piernika sprawia, że święta w rodzinnym domu są magiczne i niezapomniane.
Zbliżają się święta, więc czas już piec pierniczki.
Składniki na około 40 sztuk:
250g masła
500g miodu
2 paczki przyprawy do piernika
150g cukru
4 jajka
1 kg mąki
1 torebka (1g) proszku do pieczeni
Wykonanie:
Masło z miodem roztapiamy, dodajemy przyprawę do piernika. Z 10g cukru robimy karmel z odrobina wody i łączymy z masłem, miodem i przyprawami. Studzimy. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem, mieszamy i ucierając stopniowo dosypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i pozostawiamy na noc do stężenia. Następnego dnia wałkujemy ciasto na płaty grubości ½ cm i wykrawamy z nich pierniczki za pomocą foremek. Układamy na blasze wyłożonej papierem do wypieków. Pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy pierniczki według uznania.
Dekorowanie pierniczków razem z dzieciakami, to świetna zabawa.
Każdy na pewno ma jakiś przepis na lukier, ale jak byście nie mieli polecam mój przepis https://elawkuchni.pl/chatka-i-choinki-z-piernika/
uroczo udekorwane pierniczki 🙂