Ośmiorniczki z ciasta francuskiego

Dzisiaj polecam szybką do przygotowania przekąskę na mniejsze lub trochę większe imprezy.

Małe urocze ośmiorniczki szybko znikają ze stołu.

Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • parówki
  • keczup
  • jajko do posmarowania
  • czarnuszka do posypania

Wykonanie

Ciasto francuskie przecinamy wzdłuż na pół, a następnie w poprzek na paski grubości ok 2 cm.

Parówki przecinamy na pół a następnie wzdłuż, końcówki parówek nacinamy na 3-4 cienkie paseczki z obydwu stron. Uważamy aby na  środku parówka była nie przecięta.

Na środek parówki nawijamy pasek ciasta francuskiego posmarowany keczupem.

Gotowe ośmiorniczki z ciasta francuskiego posypujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy czarnuszką.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 215 stopni ok 10-15 minut aż ciasto się ładnie zarumieni.

Zostaw komentarz