Wczoraj będąc w empiku kupiłam gazetę „ale pychota!” z formą silikonową serce, od razu postanowiłam ja wypróbować, oto efekt.
Czekoladowy torcik z bitą śmietaną i brzoskwiniami
Składniki na biszkopt :
4 jajka
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki mąki pszennej
3 mąki ziemniaczanej
2 łyżki kakao
Wykonanie:
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia razem wymieszać.
Białka ubić na sztywną pianę powoli dodając cukier, następnie co jakiś czas dodawać żółtka, gdy już skończymy ubijać po brzegach miski wsypujemy mąkę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. Przekładamy do formy i pieczemy.
Przyznam się szczerze że nie wiem ile piekłam bo nigdy nie patrzę na zegarek, wykałaczką sprawdzam czy ciasto nie przywiera, a piekarnik zawsze nagrzewam do 200 stopni, bo już mam trochę zajechany.
Ja zawsze ubijam biszkopty ręcznie ok. 4 minut na jedno jajko.
Bita śmietana
250 ml śmietany kremówki 30%
2 śmietan – fix
3 łyżki cukru
Chwile ubijać śmietanę mikserem na najwyższych obrotach, następnie dodajemy fixy, cukier i dalej ubijamy aż będzie sztywna.
Biszkopt przekroić, skropić przegotowaną woda z olejkiem zapachowym lub alkoholem, posmarować bitą śmietana, poukładać owoce i przełożyć biszkoptem. Posmarować bitą śmietaną i torcik gotowy.
Szybciej się robi jak się ma pomocników, kochanych smyków. Kuchnia jest cała w bitej śmietanie, ale ile zabawy.
W tym Nowym Roku
niech Ci szczęście przy boku towarzyszy
jak cień wiosenny…
czy w noc ciemną, czy w dzień jasny.
Autorka Pomysłowej Kuchni
Elżbieta z rodziną
też mam tą formę:) bardzo fajna jest:) Wszystkiego dobrego w Nowym Roku:)
Ale bym zjadła . ! Wszystkiego Najlepszego! Zapraszam do siebie 😉
Jaki tort taki cały rok czyli będzie pysznie.:) To jest mój ulubiony 🙂
Śliczny torcik 🙂