Naleśniki z koktajlem truskawkowym i płatkami kokosa
Dzisiaj polecam naleśniki z koktajlem truskawkowym i płatkami kokosa (mogą też być wiórki kokosowe), oraz bita śmietaną.
Składniki na 20 sztuk:
1 litr mleka
200 ml gorącej wody
600 g maki pszennej
100 ml oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
Wykonanie:
Mleko wlać do wysokiego naczynia, następnie dodać olej, mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać tak aby nie było grudek mąki. Na koniec dodać 200 ml gorącej wody.
Ciasto wychodzi dosyć gęste, a naleśniki dzięki proszkowi do pieczenia są nieco grubsze.
Koktajl truskawkowy
1 litr truskawek (ja użyłam tyle, ale jak ktoś zrobi mniej to wcale nie będzie źle, naleśniki mi zostały a koktajl wypiłam
1 łyżka miodu
Truskawki rozdrobnić w blenderze z dodatkiem miodu. Jeżeli ktoś lubi bardziej słodkie może dać więcej lub mniej miodu. Miód też można zastąpić cukrem.
Na ciepłe naleśniki nakładamy kilka łyżek koktajlu (ja daję bardzo dużo, ale radzę według uznania), posypujemy kokosem, składamy w trójkąty, polewamy jeszcze odrobina koktajlu i posypujemy kokosem. Można też do środka nie dawać koktajlu tylko polać trójkąty.
Naleśniki z koktajlem truskawkowym i płatkami kokosa, mogą być podane zarówno na obiad, podwieczorek lub kolację.
Pysznie wyglądają! 🙂
Takich naleśników jeszcze nie serwowałam 🙂
pycha 🙂 uwielbiam naleśniki 🙂