Dzisiaj polecam wypróbować pyszne danie, którym są młode ziemniaki pieczone z kurczakiem. To doskonała propozycja na rodzinny obiad lub przytulną kolację. Przepis na to danie jest stosunkowo prosty, ale efekt końcowy z pewnością zachwyci wszystkich domowników swoim aromatem i delikatnością mięsa połączoną z chrupkością ziemniaków. Wypróbuj również dodanie świeżych ziół, takich jak rozmaryn czy tymianek, aby nadać potrawie jeszcze bardziej wyrafinowanego smaku.
Składniki
- 600 -700 g młodych małych ziemniaków
- pałki z kurczaka lub filety
- 2 marchewki
- czerwona cebula
Marynata do mięsa
- sól
- papryka słodka
- pieprz
- olej
- 2-3 ząbki czosnku
Wykonanie
Ziemniaki obrać lub porządne wyszorować i obgotować ok 10 minut w lekko osolonej wodzie.
Z podanych przypraw sporządzić marynatę i natrzeć nim mięso. Mięso można zamarynować wcześniej.
Obgotowane ziemniaczki ułożyć na dnie naczynia. Na ziemniaczki ułożyć mięso posypać pokrojoną marchewką i cebulę pokrojoną w półkrążki.
Gdy wszystko będzie już poukładane posypujemy rozmarynem i czosnkiem granulowanym oraz posypujemy solą i pieprzem. Zapiekamy pod przykryciem ok 40 minut w temperaturze 180 -190 stopni. Po upływie tego czasu naczynie odkrywamy i podpiekamy jeszcze 50 minut.