Dzisiaj polecam młodą kapustę zasmażaną z boczkiem i pieczarkami. To pyszne danie jest idealne na obiad lub kolację, szczególnie w chłodniejsze dni. Kapusta, delikatnie zasmażana z aromatycznym boczkiem i soczystymi pieczarkami, nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. Jest to również świetny sposób na wykorzystanie sezonowych warzyw. Podawaj z ziemniakami puree albo chlebem, aby stworzyć pełnowartościowy posiłek, który z pewnością przypadnie do gustu całej rodzinie.
W sklepie znalazłam młodą kapustę więc był pyszny obiadek, trochę zieleniny na talerzu i od razu lepsze samopoczucie że już jest wiosna.
Boczek trochę podnosi kaloryczność potrawy ale za to daje dużo smaku.
Składniki
- główka kapusty młodej
- 300 g pieczarek
- cebula
- 200 g wędzonego boczku
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
- łyżka masła
- 2- 3 łyżki oleju
Wykonanie
Cebule obrać drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć na małym ogniu aż powstaną chrupiące skwarki.
Pieczarki umyć pokroić na mniejsze kawałeczki i podsmażyć na maśle.
Kapustę drobno poszatkować posolić i dusić na niewielkiej ilości wody, mieszając co jakiś czas ewentualnie podlać wodą. Dusimy aż zmięknie kapusta na koniec dodać czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę.
Gdy kapusta będzie miękka dodać skwarki z cebulą oraz pieczarki wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku.