Moja propozycja na dziś mini serniczki.
Składniki na 16 serniczków:
15 dag serka homogenizowanego
15 dag twarogu
1 dag mąki ziemniaczanej
1 białko z małego jajka
4 dag cukru
1 dag kakao
1 dag masła
3 dag herbatników
1 łyżeczka roztopionego masła do smarowania foremek.
Wykonanie:
Twaróg zmiksować na gładką masę. Dodać mąkę ziemniaczaną, serek homogenizowany, białko i cukier. Mieszać, aż wszystkie składniki połączą się. Masę podzielić na dwie równe części. Do jednej z nich dodać kakao i dokładnie wymieszać.
Masło rozpuścić na małej patelni. W miseczce bardzo drobno pokruszyć herbatniki, wlać masło i dokładnie wymieszać.
Cienką warstwą roztopionego masła posmarować wnętrze foremek silikonowych. Następnie napełnić je masą serową i serowo-kakaową do wysokości 2-3 milimetry od brzegu. Lekko postukać foremkami o blat stołu, aby masa wypełniła wszystkie drobne wgłębienia, a wierzch wyrównał się.
Na wierzch masy serowej nałożyć masę z herbatników, lekko uklepać.
Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i od razu zmniejszyć temperaturę do 125 stopni. Piec 20-22 minuty. Po wyjęciu z piekarnika serniczki przestudzić i wstawić do lodówki na ok 2 godziny.
też mi się ten przepis z ale pychoty podoba i zamierzam go zrobić kiedy:)
Są rewelacyjne w smaku. A przepis właśnie z tamtąt pochodzi:)
No właśnie! W zupełności popieram, że nie trzeba atakować się ogromną blachą kuszących pyszności! Mini serniczki górą ;D Wyglądają przepysznie, a w szczególności mam ochotę na ich kakaową odmianę 😀
Zapraszam.
Co prawda już nie ma, ale można zrobić razem:)
ooo.. nie, to zbyt kuszące! Małe serniczki-cudownie się prezentują, a jeszcze z serka homo, mniaaam!
jaki świetny pomysł:) na ewno smakują tez rewelacyjnie:)