Dzisiaj polecam mini serniczki z malinami. To doskonały wybór na deser, który zachwyci każdego. Mini serniczki są delikatne, lekko słodkie i pięknie komponują się z kwasowością malin. Można je przygotować w kilka chwil, a efekt jest naprawdę imponujący. Idealne na rodzinne spotkania, imprezy czy po prostu jako smaczna przekąska do kawy. Sprawdź przepis i zaskocz swoich gości tym pysznym deserem!
Składniki na ciasto
- 340 g mąki
- 100 g cukru drobnego lub cukru pudru
- 200 g masła
- 2 żółtka
- cukier wanilinowy
Składniki na masę serową
- 200 g twarogu śmietankowego
- łyżka cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- jedno jajko
- 50 ml śmietanki
Przygotowanie ciasta
Mąkę , drobny cukier lub cukru pudru oraz cukier wanilinowy razem mieszamy i siekamy z zimnym masłem chłodnymi rękami. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy. Gotowe ciasto owijamy w folię spożywczą i schładzamy ok pół godziny.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok 4 mm. Wycinamy krążki nieco większe niż foremki do tartaletek, dokładnie dociskamy do ścian foremek. Nadmiar ciasta ścinamy nożem, przed pieczeniem nakłuwamy widelcem. Podpiekamy ok 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu odstawiamy na chwile aby się przestudziły. Na przestudzone korpusy nakładamy masę serową. Pieczemy z serem jeszcze ok 10-15 minut.
Przygotowanie masy serowej
Ser wymieszać z żółtkiem, cukrem, mąką ziemniaczaną oraz pastą waniliową. Białko ubijamy na sztywno, na koniec dodajemy śmietankę.